Passa al contingut principal

COP AL DIARI 'GARA'


Acord entre la Seguretat Social i el diari basc: Gara haurà de pagar més de 3 milions d’euros pel deute del desaparegut diari Egin

Joan Soler

El passat 31 de gener el diari Gara sortia als quioscos en blanc i negre, en senyal de protesta per l’acord al qual han hagut d’arribar amb la Seguretat Social i que segons ha explicat el seu director Iñaki Soto, els aboca a haver de pagar més de tres milions d’euros en els propers tres anys.

Aquest acord arriba 21 anys després de la Operación Persiana, que sota la teoria del Tot és ETA d’Aznar i Garzón, clausurava un mitjà de comunicació en plena democràcia i condemnaven a deu dels seus treballadors. El diari Egin tancava les seves portes deixant un deute amb la Seguretat Social d’uns 5 milions d’euros. Més tard al 2009, una sentència del Tribunal Suprem deixaria sense efecte el pronunciament que obligava el tancament del diari al considerar que s’havia actuat fora dels paràmetres legals.

L’any 2003, l’Audiència Nacional tancava un altre diari basc, Egunkaria, l’únic publicat exclusivament en llengua basca, i alhora endossava el deute de Egin al nou diari Gara, donant-li 15 dies per a afrontar un pagament de 4,7 milions d’euros. Des d’aquell moment Gara ha estat en situació de suspensió de pagaments i preparant-se per quan arribés l’acord que s’acaba de fer públic segons ha explicat el seu director en la roda de premsa que ha realitzat des de la redacció del diari.

En aquesta roda de premsa, el director del Gara, Iñaki Soto ha explicat que l’acord consisteix en que durant els propers tres anys és realitzaran pagaments de mig milió d’euros cada sis mesos a la Seguretat Social. Això farà que al final d’aquests tres anys el diari hagi hagut de pagar més de tres milions d’euros, més que la massa salarial de tota la seva plantilla durant un any.

En declaracions a Euskal Telebista, Iñaki Soto afirma que el deute de l'Egin els va ser injustament atribuït, declarant que la nova empresa "es fonamentava en un capital diferent, un projecte diferent i un equip diferent, es a dir que no es donaven les condicions per a que hi hagués una continuïtat d’empresa" i que per tant, el jutge Garzón, "va establir un nou tipus penal que és la successió ideològica d’empreses". "Han dilapidat tot el patrimoni de Egin i enlloc d’anar a per aquest patrimoni han anat a per nosaltres" afirmava també el director de Gara.

Segons explica, també a Euskal Telebista, Tomás Arrizabalaga, treballador de l'Egin, l’any 98 el diari disposava del seu forn i una rotativa en color que en aquell moment tenia un gran valor econòmic amb el que es podria haver fet front al deute. Segons relata, l’abandonament judicial, els saquejos i el temps han provocat que ara ja no valgui res.

En la roda de premsa que Gara va oferir a la seva redacció, Iñaki Soto titlla d’espoli la situació que està vivint el mitjà i fa una crida a les institucions i la societat basca a la solidaritat, per tal de poder continuar la seva tasca i el seu compromís amb el poble basc.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"La Sotana" reobra el debat sobre els límits de l'humor

El programa La Sotana , que aprofita la seva temàtica, l’esport i el barça, per dur l’humor al límit, ha estat recentment suprimit de la cadena radiofònica de betevé. Tot i estar acostumats a les polèmiques, uns comentaris en to burlesc sobre la discapacitat del pilot del Dakar Isidre Esteve han fet acabar amb la paciència de la direcció de la cadena. El passat dimecres 9 de febrer, la corporació així ho va anunciar amb aquest tweet al seu compte oficial: "Malgrat que es tracta d'un format d'humor irreverent, al programa s'han fet referències ofensives que entren en contradicció amb la línia editorial i els valors de betevé com a mitjà de comunicació públic de la ciutat". És cert que molts dels comentaris dels integrants de La Sotana a cada programa poden ofendre a aquelles persones o col·lectius a qui van destinats, però de fet, aquestes declaracions són en si l’essència del programa. Per aquesta raó sorprèn betevé que va començar a emetre el programa sa

VILANOVA I LA GELTRÚ, ORFE DEL SEU MITJÀ DE REFERÈNCIA

D’aquí poc més de dos mesos es complirà un any de la desaparició del Diari de Vilanova. Joan Soler El diari més antic que quedava en actiu a Catalunya veia el mes de maig passat com els quioscos de tot el territori del Penedès es quedaven sense una portada. Sens dubte els més damnats en van ser els vilanovins, que no només perdien un mitjà de comunicació local, sinó que perdien el que havia estat el referent cultural de la ciutat els últims 168 anys. Amb una de les hemeroteques més extenses de tot l’estat, imprescindible per a l’estudi de la història contemporània de la vila i havent estat referent de la premsa en català, el Diari de Vilanova tancà les seves portes l’any passat degut a problemes econòmics. Els problemes comencen al 2008, com expliquen els ex-treballadors del DV a Eix Diari , quan les pèrdues econòmiques porten l’empresa a patir els efectes d’un concurs de creditors i dos EROs de reducció de jornada. Un altre concurs de creditors portà a la venda del